Castricum geeft jaarlijks 630.000 Euro te weinig uit aan sport en beweging

Het Mulier Instituut is een onafhankelijke en landelijk opererende stichting, die is gericht op kennisontwikkeling en beleidseffectiviteit op het gebied van sport. Daartoe wordt veel sociaalwetenschappelijk onderzoek gedaan en sportgegevens verzameld, ontsloten, verspreid en in debat gebracht. Het Mulier Instituut heeft geen winstoogmerk en ontvangt voor zijn werk subsidie van het Ministerie van VWS.

Gemeenten besteden gemiddeld € 65 per inwoner aan sport

Recent werden de (netto) sportuitgaven van alle Nederlandse gemeenten in 2017 onderzocht. Het gaat om een totaalbedrag van 1,2 miljard Euro. Gemiddeld besteden gemeenten 65 Euro per inwoner aan sport. Bij gemeenten tot 50.000 inwoners wordt door het Mulier Instituut een groeiende trend waargenomen.

De gemeenten besteden het grootste deel van de uitgaven aan de exploitatie van sportaccommodaties (€ 33 per inwoner). Op de tweede plaats staan investeringen in sportaccommodaties (€ 22 per inwoner). Daarna volgen de uitgaven voor sportstimulering (€ 10 euro per inwoner). Bij deze uitgaven valt te denken aan subsidies voor sportverenigingen en reducties voor inwoners die moeite hebben om sportdeelname te betalen.

Castricum geeft structureel te weinig uit

Naar aanleiding van het onderzoek van het Mulier Instituut heeft CKenG ambtelijk nagevraagd hoe de situatie in Castricum is. Onze gemeente blijkt slechts € 47 per inwoner uit te geven aan het faciliteren en stimuleren van sport en beweging. Met 35.000 inwoners gaat het dan om een structurele onderbesteding van 630.000 Euro per jaar. Als sportiefste partij van Castricum vindt CKenG dat niet aanvaardbaar.

Als je geld vrijmaakt voor sport en beweging, dan draag je namelijk bij aan de gezondheid van inwoners. Ook bespaar je over 10 jaar het dubbele van het nu uitgegeven bedrag, omdat je tegen die tijd lagere zorgkosten zult hebben. Kijk alleen maar naar de ontwikkeling van diabetes. CKenG wil dat ons gemeentebestuur na de verkiezingen de regie gaat nemen in betere voorzieningen en accommodaties. Van andere gemeenten, waar dit al gebeurt, kunnen wij leren hoe het hen wel lukt om de financiën vrij te maken.

CKenG maakt Sport & Beweging tot inzet van de verkiezingen

“Wat ons betreft wordt dit een belangrijk thema voor de verkiezingen”, zegt Roel Beems, die zich als fractievoorzitter al jarenlang inzet voor sport en beweging. “Door aan de voorkant te investeren, bijvoorbeeld in een klimaatneutraal zwembad in plaats van het huidige, energieslurpende zwembad, en door bij iedere voetbalclub een kunstgrasveld aan te leggen waardoor je voor dat veld geen onderhoud meer hoeft te doen aan het gras, bespaar je op termijn aanzienlijk op de exploitatiekosten. De gemeente moet nú starten met Castricum gereed te maken voor het komende decennium en de volgende generatie en niet wachten tot het te laat is.”

Inwoners die een gezonde toekomst (in dit geval letterlijk) aan het hart gaat, stemmen op 21 maart op Lijst 1. De G in onze naam staat namelijk voor Gezond. CKenG heeft een speciale, digitale uitgave gemaakt over Sport & Beweging. Volg de link om deze digitale bladerversie te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *