CKenG wil Castricum bereikbaar houden bij spoorstremmingen

Helaas is er met grote regelmaat sprake van incidenten op het spoor tussen Castricum en Alkmaar. Treinen naar en van Haarlem en Amsterdam rijden dan niet verder dan Uitgeest. De incidenten zijn triest voor de betrokkenen, maar ook voor een groot aantal reizigers dat niet naar werk, school of huis kan. Veel van hen laten zich wegbrengen naar dan wel ophalen in Uitgeest, waardoor ook het verkeer op de N203 helemaal vastloopt.

Veel forenzen vanuit Castricum

CKenG wil daarom het station van Castricum bereikbaar houden bij stremmingen van het spoor richting Alkmaar. Maar liefst 72% van de werkende inwoners van onze gemeente werkt elders en een groot deel van deze groep maakt als forens gebruik van de trein. Ook is het station van Castricum een knooppunt van fiets-, bus-, auto en treinverkeer voor inwoners van Heemskerk, Egmond, Limmen en (West-) Heiloo.

Dagelijks stappen op station Castricum 7.000 reizigers in en uit de trein, waarvan meer dan 80% in de ochtend- en avondspits. De incidenten vinden vaak plaats tijdens de spits, waardoor juist deze reizigers stranden. Dat is helemaal niet nodig, aangezien het traject tussen Uitgeest en Castricum technisch zodanig is beveiligd dat treinen beide sporen in twee richtingen kunnen berijden.

Opdracht aan het College

CKenG heeft daarom een motie ingediend, waarin het College wordt opgeroepen om met NS en ProRail in gesprek te gaan. Nu er geen technische belemmeringen zijn, moet het College bewerkstelligen dat de spoorvervoerders ook een oplossing vinden voor hun organisatorische en logistieke overwegingen waardoor Castricum niet bereikbaar is. Uitgangspunt is dat bij stremmingen ten noorden van onze gemeente de treinen (mogelijk aangepast en/of vertraagd) wel blijven rijden op het traject tussen Uitgeest en Castricum.

De motie zal naar alle waarschijnlijkheid in maart door de Gemeenteraad worden behandeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *