Vernieuwing van de lokale democratie

Gemeentebestuur, ambtenaren en raadsleden moeten hun werk doen voor de inwoners en niet andersom. Dat is een belangrijk thema van CKenG en één van de redenen dat onze partij precies 10 jaar geleden is opgericht. Maar deze nieuwe manier van denken vraagt wel een ommezwaai van alle betrokkenen. Gelukkig is ons initiatief gaandeweg 2015 geland bij een steeds groter deel van de gemeenteraad in Castricum.

Via de oprichting van de Werkgroep “Vernieuwing Lokale Democratie” is er intensief aan het thema gewerkt. Uiteindelijk is een Raadsvoorstel opgesteld, dat op 1 oktober unaniem werd aangenomen. Aansluitend vond op zaterdag 3 oktober de Dag van de Democratie plaats, met onder meer een Open Dag in het Gemeentehuis. Daarbij werd het voorstel gedeeld met inwoners, onder meer door tromgeroffel van de aanwezige Raadsleden en een toelichting namens de werkgroep door Hannie Lutke Schipholt van GroenLinks.

Het is de bedoeling dat inwoners van Castricum, die ideeën hebben over hoe iets beter kan in de gemeente, worden uitgedaagd om mee te denken over hoe deze ideeën op een democratische manier uitvoerbaar gemaakt kunnen worden. De leden van de Gemeenteraad vertegenwoordigen de inwoners in het politieke proces, dat uiteindelijk moet leiden tot besluitvorming en uitvoering. Voor goede plannen moeten Raad en de gemeente wat ons betreft niet dwarsliggen, maar stimuleren en faciliteren. Daarom heeft CKenG bij de besluitvorming ook gevraagd om hoofdelijke stemming, zodat ieder Raadslid dat “Ja” heeft gezegd ook persoonlijk gehouden kan worden aan de vernieuwing.

Hebt u een goed plan dat past in deze lijn van denken en wilt u daar van gedachten over wisselen? Neem dan contact op met onze fractie. Wij gaan graag met u in gesprek!

RV initiatiefvoorstel programma vernieuwing lokale democratie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *