Afvalfiasco loopt helemaal uit de hand – CKenG wil een oplossing

Begin 2019 werd door het college het nieuwe afvalplan voor de gemeente Castricum gepresenteerd. CKenG heeft vanaf het eerste moment gezegd dat dit een oliedom plan is, dat voor veel problemen zou gaan zorgen. Onze fractie heeft daarom tegen het besluit gestemd, waar ook nog eens 1,9 miljoen euro gemoeid is. Maar behalve Ralph Castricum stemden alle andere partijen juist in en worden onze inwoners deze week geconfronteerd met de gevolgen. Nu is er terecht veel commotie en lichten wij nogmaals ons standpunt toe.

Oliedom besluit van VVD, CDA, Vrije Lijst, D66 en GroenLinks

Het oude plan werkte eigenlijk best goed. De meeste inwoners waren braaf hun afval aan het scheiden of leverden het netjes in bij de Schulpstet. Maar ineens vond de gemeenteraad dat niet braaf genoeg meer en wilden de fracties van VVD, CDA, GroenLinks, D66, Vrije Lijst, PvdA, SP en Van Schoonhoven om ideologische redenen dat het college een nieuw plan zou bedenken, waardoor burgers een extra bak zouden krijgen en (veel) meer gingen betalen. Bovendien ging dan gelijk de dienstverlening aan de Schulpstet achteruit. Zogenaamd omdat zij dan bewuster (!) hier mee om zouden gaan.

Maar aan het afvalplan zitten nog veel meer nadelen. De grijze bak wordt nog maar 1x in de drie weken gelegd, en dat kost u dan, bovenop het basistarief, direct 9,40 euro. Wat te denken van burenruzies, omdat mensen nu hun luiers bij de buren in de kliko gooien? Wat te denken van stankoverlast, omdat mensen hun grijze bak pas aan de straat zetten als deze tot de nok toe gevuld is? Wat te denken van ruimtegebrek bij mensen met een kleine achtertuin? Wat te denken van mensen die de kattenbak voortaan in het park leegkieperen, in plaats van in hun kliko?

Gemeente én inwoners veel duurder uit

CKenG heeft iedereen gewaarschuwd en tégen het plan gestemd, maar niemand wilde luisteren en het afvalplan is toch aangenomen. Bij de uitrol wordt er ook nog eens slecht gecommuniceerd, dus niemand weet waar hij precies aan toe is. En nog pijnlijker wordt het als u straks de rekening krijgt. Dat geldt ook voor de gemeente Castricum zelf: 1,9 miljoen is veel geld om uit te geven en sinds vorige week is de gemeente onder financieel preventief toezicht van de provincie geplaatst, omdat de begroting jaren achtereen niet sluitend is door een opeenstapeling van dit soort onverstandige ideologische ambities.

Wij weten ook dat gemeenten waar men eerder is begonnen met inzamelen van afval zoals Castricum het nu gaat doen, hun besluit inmiddels heeft teruggedraaid. Almelo is daar een voorbeeld van. Bovendien zeggen afvalverwerkers dat zij met hun techniek beter in staat zijn om afval te scheiden, dan dat mensen dat thuis kunnen doen.

Hoe nu verder met dit afvalfiasco?

Duizenden inwoners zijn terecht boos. Er zijn honderden berichten op Facebook van mensen die zelfs hun afval willen gaan dumpen voor het gemeentehuis. CKenG vindt dat er snel een oplossing moet komen, in lijn met de eerdere opstelling en stemgedrag van onze fractie. Ineens steken nu ook andere partijen, waaronder de VVD, hun hand omhoog vanuit de loopgraven. Het is nog onduidelijk of deze fractie(s) een witte vlag vasthouden. CKenG roept hen op om dat wél te doen, want Castricum heeft een afvalplan nodig dat niet gebaseerd is op dromerige vergezichten, maar op praktische, leefbare en financiële motieven.

Inwoners kunnen zelf wat doen door massaal bezwaar te maken tegen de heffing die ze krijgen opgelegd. Door dit afvalfiasco weten zij nu ook op welke partijen ze in elk geval niet moeten stemmen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen. CKenG heet u van harte welkom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *