Castricum Kern(en) Gezond bij de voedselbank

Mensen die niet of nauwelijks in staat zijn om in hun levensonderhoud te voorzien kunnen tijdelijk een beroep doen op de voedselbank. In de gemeente Castricum zijn ongeveer 30 gezinnen die wekelijks via de voedselbank levensmiddelen ontvangen. Gemiddeld gaat het om zo’n 80-90 personen. Castricum is aangesloten bij de Voedselbank IJmond-Noord. Die heeft een uitgiftepunt in Uitgeest voor inwoners uit Akersloot en een uitgiftepunt in Castricum voor de inwoners uit Limmen en Castricum. Sinds de voedselbank een nieuw distributiecentrum heeft gekregen op het Hilbersplein in Beverwijk draagt ook de gemeente Castricum jaarlijks financieel bij aan de huurkosten. Vaak hebben mensen het vooroordeel dat het de eigen schuld is van mensen dat ze naar de voedselbank moeten of dat het mensen zijn aan de onderkant van de samenleving. Maar dat beeld klopt niet.

Het kan iemand overkomen omdat hij plotseling ontslag heeft gekregen en de maandelijkse vast lasten niet meer kan betalen van de ww uitkering. Of het gaat om mensen die in afwachting zijn van een uitkering, maar in de tussentijd met hun gezin wel moeten eten. Of mensen in scheiding. Ook zijn er relatief veel zzpers. Het verloop in het bestand is groot. Ongeveer 40% is binnen enkele maanden geen klant meer bij de voedselbank. Als een gezin met 2 kinderen na aftrek van alle vaste lasten voor voedsel en kleding minder per maand overhoud dan ongeveer € 350,- kunnen ze een beroep doen op de voedselbank. Daarvoor moeten ze zich wel melden bij Socius die bekijkt of de gegevens kloppen.  Heb je meer te besteden dan heb je geen recht op levensmiddelen via de voedselbank.

Alle levensmiddelen komen via landelijke, provinciale, regionale of lokale (grote) bedrijven.  De voedselbank draait voorts op enthousiaste vrijwilligers en donaties. Er wordt nauwgezet gelet op de houdbaarheidsdatum van de producten. En men zorgt voor verantwoorde voedingsproducten. Blikjes bier of een fles wijn zit niet in het pakket!   De voedsel bank bezoekt regelmatig scholen om te vertellen wat een voedselbank is. Dat heeft een duidelijke educatieve functie; jongeren worden met hun neus op de feiten gedrukt dat dagelijks te eten hebben ook in Nederland niet voor iedereen vanzelfsprekend is.

De mensen van de lokale politieke partij Castricumse Kernen Gezond (CKenG) werden zeer gastvrij ontvangen en mochten een kijkje nemen in het distributiecentrum van de voedselbank. Ze waren zeer onder de indruk van de inzet van de vrijwilligers en de passie van de medewerkers! Petje af om dit elke week te doen.

Ondanks de economische crisis waardoor de toevoer van producten wat af genomen is en doordat grote supermarkten zelf scherper hun producten zijn gaan inkopen waardoor er dus minder overblijft voor de voedselbank, redt de Voedselbank IJmond-Noord zich.

Maar uw donatie kunnen ze natuurlijk altijd gebruiken in de vorm van levensmiddelen of uw financiële donatie. CKenG had in elk geval een flink pakket levensmiddelen meegenomen dat ze goed kunnen gebruiken bij de voedselbank.

Divera Borsboom

Raadslid namens CKenG

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *