CKenG wil opnieuw in gesprek over de problemen bij Horizon in Bakkum

Toen de Gemeenteraad van Castricum in januari 2019 binnen 48 uur een besluit moest nemen over de vestiging van Horizon in het gebouw van Antonius in Bakkum, snapten wij bij CKenG al dat er van alles niet klopte. Het gebouw had een lange geschiedenis en is niet geschikt voor Jeugdzorg Plus en Horizon had nog geen ervaren team klaar staan (zoals men zei), maar moest nog beginnen met het werven van personeel. De aanbesteding van de 18 gemeenten in Noord-Holland Noord (die samenwerken op het gebied van Jeugdzorg) was verre van vlekkeloos verlopen en onze fractie maakt(e) zich grote zorgen over de veiligheid van omwonenden en de jongeren zelf.

De kritische opstelling van CKenG heeft destijds geleid tot twee spoeddebatten, op 31 januari en 7 februari 2019. Helaas was het college van mening dat de plannen moesten worden doorgezet, gesteund door de meeste fracties in de Raad. Kort na de opening bleek echter al dat de zorgen van onze fractie werden gedeeld door onder meer de Kinderbescherming, jeugdrechtadvocaten en kinderrechters. Het loopt in Bakkum heel anders dan de Raad in januari 2019 voorgespiegeld is geweest. Horizon is namelijk helemaal geen organisatie met hart voor deze zware vorm van zorg, maar gewoon een geoliede marketingmachine. Over onze bevindingen heeft CKenG op 26 april 2019 schriftelijke vragen gesteld.

Nog steeds kregen wij geen bijval van andere politieke partijen, terwijl het wekelijks misgaat: jongeren lopen weg, sommigen verdwijnen zelfs helemaal van de radar, anderen worden uitgeplaatst door de rechtbank en Horizon levert niet wat afgesproken is geweest. Bijna 400 raadsleden van de 18 gemeenten in Noord-Holland Noord waren oorverdovend stil. Het wachten was op een incident, waardoor de ogen open zouden gaan. Dat dramatische incident gebeurde helaas in de nacht van 16 op 17 juni 2020, toen vijf jongeren ruzie kregen en één van hen achter het NS-station werd neergestoken. In de twee maanden die volgden werd echter niet bekend gemaakt dat het hier ging om jongeren die uit Antonius waren weggelopen, totdat dit bericht recent de media haalde nadat de zus van het slachtoffer de publiciteit had gezocht.

Ondertussen is ook het evaluatierapport over de vestiging van Horizon in Bakkum verschenen en met de Raad gedeeld. Er staan ten onrechte maar weinig kritische woorden in. Naar aanleiding van dit rapport heeft de Partij voor de Dieren in Alkmaar een set van 44 diepgaande vragen opgesteld en ingediend bij B&W van Alkmaar. Op 18 augustus komen de antwoorden beschikbaar. Onze fractie heeft er bij het College van Castricum op aangedrongen om de vragen en antwoorden ook met onze Raad, pers en geïnteresseerden te delen. Op initiatief van CKenG gaat de Raad na het zomerreces in gesprek over alles wat zich afspeelt in en rondom Antonius, waarschijnlijk op donderdagavond 24 september. Belanghebbenden en andere inwoners die zich zorgen maken, zijn van harte welkom om die avond bij te wonen of te komen inspreken. Zij kunnen zich aanmelden via raadsgriffie@castricum.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *