CKenG wil na verbouwing het carillon terug bij het station

Toen het huidige station na de verbouwing in 1969 werd opgeleverd, werd door de bevolking van Castricum aan de NS een carillon geschonken. De toren met klok en bellen werd een paar jaar geleden weggehaald tijdens de realisatie van de nieuwe fietsenstalling en ligt sindsdien op een gemeentelijk opslagterrein.

Nu de Raad donderdagavond 13 juli aanstaande een besluit gaat nemen over de modernisering van het station is het carillon wat CKenG betreft weer aan de orde. Hoewel de klankbordgroep, die de gemeente had ingesteld, al in januari had aangegeven dat het geschenk teruggeplaatst zou moeten worden, is dat nergens terug te vinden in de tekst, tekeningen en budget van het voorstel dat wethouder Steeman (D66) namens het College aan de Raad doet.

CKenG dient amendementen in voor de vernieuwing van het station

Het carillon mag niet worden vergeten, vindt CKenG. Daarom dient onze fractie een amendement in om de herplaatsing in het besluit op te nemen. Het gaat immers om een geschenk van onze eigen inwoners. Bovendien past het carillon in de opzet van een gastvrije entree van het dorp voor bewoners en bezoekers. Klik hier om het amendement te lezen.

Ook maakt CKenG zich zorgen over het gebrek aan beschutting dat het nieuwe ontwerp aan reizigers dreigt te bieden. Het thans voorliggende Raadsvoorstel gaat namelijk uit van een opening in het dak (waarover onze fractie al eerder schreef: klik hier om terug te lezen) en van schermen (tussen spoor en kaartjesautomaten) die niet doorlopen tot aan het dak. De ruimte onder de luifel zal daardoor bij slechte weersomstandigheden nat en tochtig zijn en als gevolg daarvan onnodig afbreuk doen aan het comfort voor reizigers die wachten, overstappen of van de kaartjesautomaten gebruik maken.

Dit amendement van onze fractie vraagt om bij het ontwerp van de luifel aan dorpszijde uit te gaan van maximaal mogelijke beschutting voor reizigers. Los van beide amendementen steunt CKenG het voorstel om in samenwerking met NS en Prorail het station te moderniseren. De werkzaamheden zullen naar verwachting in 2019 plaatsvinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *