CKenG wil stil asfalt op de N203

In de maand september wordt begonnen aan de N203. Het is de bedoeling dat de provinciale weg tussen Limmen en Uitgeest veiliger wordt en een grondige opknapbeurt krijgt. Als opdrachtgever ziet de Provincie Noord-Holland toe op verbreding van de weg en betere afslagen naar de aanliggende campings en boerderijen. De N512 tussen Alkmaar en Egmond aan den Hoef heeft vorig jaar een soortgelijke metamorfose ondergaan.

Om de werkzaamheden naar behoren en in korte tijd te kunnen uitvoeren, zal de weg geheel worden afgesloten. Autoverkeer met bestemming Uitgeest zal daarom via Heemskerk of via Heiloo moeten omrijden. De binnenweg van Limmen naar Akersloot is geen alternatief; om sluipverkeer tegen te gaan, en daarmee de veiligheid van fietsers te waarborgen, gaat deze namelijk ook dicht. Behalve de omleidingen zijn trein en fiets natuurlijk ook alternatieven.

Nu er toch aan de N203 wordt gewerkt, vraagt CKenG zich af waarom er niet van de gelegenheid gebruik wordt gemaakt om de weg te voorzien van fluisterstil asfalt. Inwoners in de oostelijke wijken van Castricum hebben namelijk veel geluidsoverlast van het verkeer, vooral wanneer de wind richting het dorp staat. Dat geluid wordt vrijwel geheel veroorzaakt door het contact dat de banden met het wegdek maken. Op snelwegen neemt beheerder Rijkswaterstaat al volop maatregelen om de overlast terug te dringen. Dat levert een verbetering van zo’n 8 decibel op.

Navraag leert, dat de Provincie die plannen niet heeft voor de N203. Maar waarom eigenlijk niet? Asfalteren met ZOAB levert al tien jaar lang goede resultaten op in het terugdringen van geluidsoverlast. En waarom zouden we het ambitieniveau niet nog verder opschroeven? De Provincie Utrecht doet op dit moment al proeven op de N228 tussen Oudewater en Montfoort met rubberasfalt. Dat is nog eens 10 decibel stiller en gaat naar verwachting ook langer mee.

CKenG roept het College en de verkeersambtenaren op om een ultieme poging te ondernemen om de Provincie ervan te overtuigen dat de bezoekers van de campings en de inwoners van de oostelijk wijken van Castricum gebaat zijn bij geluidsreductie. Minder overlast en een betere nachtrust kan eenvoudig worden bereikt. Als je maar wilt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *