De verkiezingsuitslag en hoe het nu verder gaat in Castricum

Van de bijna 28.800 kiesgerechtigden in Castricum kwam woensdag 21 maart tijdens de verkiezingen voor de nieuwe gemeenteraad 65,3% naar een van de 18 stemlokalen. In totaal brachten 18.767 inwoners hun stem uit, 76 stemden blanco en 56 ongeldig. De opkomst lag precies een procent hoger dan vier jaar geleden: in 2014 was het 64,3%.

CKenG winnaar in Castricum en stabiele factor in de lokale politiek

CKenG bleek met afstand de grootste partij van het dorp Castricum: in 8 van de 11 stemlokalen was CKenG de winnaar. In Bakkum scoorden wij als tweede partij, in Akersloot als derde en in Limmen, waar wij 50% meer stemmen kregen dan vier jaar geleden, als vierde partij. In totaal brachten bijna 2.800 kiezers hun stem uit op CKenG. Wij danken hen hartelijk voor het vertrouwen! Het resultaat is in lijn met de verkiezingen in 2010 en 2014: CKenG is daarmee een stabiele factor in de politiek van Castricum. Onze eerste vier kandidaten Leo van Schoonhoven, Roel Beems, Lenie Kelder en Willem Veldt, werden allen met voorkeursstemmen gekozen tot lid van de gemeenteraad.

Over alle dorpen gemeten kwam de VVD als grootste partij uit de stembus, gevolgd door CKenG, het CDA en GroenLinks. Wij feliciteren de winnaars van deze verkiezingen en verheugen ons op de samenwerking gedurende de komende vier jaar. In totaal nemen tien partijen zitting in de Raad, die vanaf nu 25 leden telt.

Informateur en een transparant proces

Nu de uitslag bekend is, zal er een coalitie en een nieuw College geformeerd gaan worden. Dat proces loop anders dan na vorige verkiezingen. Destijds nam de grootste partij het initiatief, wat al snel leidde tot achterkamertjespolitiek en een scherpe scheidslijn tussen de beoogde coalitie en oppositie. Op initiatief van burgemeester Mans zal het proces nu geleid worden door een ervaren, onafhankelijk bestuurder van buitenaf. Daarom is Gerrit Westerink, voormalig burgemeester van Schagen, benoemd tot informateur.

Hij begint op dinsdag 3 april aan zijn opdracht. Wat CKenG betreft wordt het een open en transparant proces, dat optimaal door de inwoners van onze gemeente gevolgd kan worden. Wij zullen in elk geval met regelmaat via deze website updates geven van de ontwikkelingen tijdens de formatie. Er is geen ‘harde datum’ wanneer die moet zijn afgerond, maar de ervaring van vorige verkiezingen leert dat er vaak zo’n week of zes mee gemoeid is. Wij houden je op de hoogte!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *