Update derde ronde raadsprogramma en collegeproces

Dinsdagavond hebben alle 10 partijen in de gemeenteraad van Castricum opnieuw aan tafel gezeten met informateur Gerrit Westerink. Deze derde ronde ging het vooral over de gezamenlijke speerpunten. Daarbij werden de overeenkomsten, maar ook verschillen, in kaart gebracht.

Weinig verrassend was dat alle partijen meer woningen willen (nog even los van de vraag waar, welk type, voor welke doelgroepen en in welke prijsklassen) en dat vrijwel alle partijen veel belang hechten aan duurzaamheid.

De informateur gaat nu met de griffier en ambtelijke ondersteuning de overeenkomsten uitschrijven tot een soort van ‘bruto concept collegeprogramma’. Grote vraag blijft op welke manier de uitkomsten van de verkiezingen (wat hebben de kiezers bedoeld te zeggen op 21 maart …?) hierin meegewogen kunnen worden.

Zorgen over gebrek aan snelheid en transparantie

De volgende bijeenkomst staat gepland op dinsdag 24 april. Tegen onze wens in zal dit opnieuw een besloten bijeenkomst zijn. Hoewel CKenG de gekozen aanpak verfrissend vindt, maken wij ons tegelijk zorgen over het gebrek aan snelheid, openheid en transparantie in het proces.

Ook zijn onze onderhandelaars Roel Beems en Leo van Schoonhoven van mening dat de huidige focus op inhoud slechts een deel van de lading dekt. Papier is immers geduldig. In de praktijk zal het vooral neerkomen op de kwaliteit, professionaliteit en daadkracht van de bestuurders en de hoeveelheid energie in raad en college om ook bij hindernissen of tegenvallers het afgesproken beleid daadwerkelijk om te zetten in concrete resultaten.

Wij houden je op de hoogte over het verdere verloop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *