Infrastructuur voor laadpalen moet beter – CKenG dient motie in

Als Castricum zijn doelstellingen voor duurzaamheid wil realiseren, dan helpt het dat onze inwoners massaal overstappen van een benzine- of dieselauto naar elektrisch rijden. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want de infrastructuur voor laadpalen blijft achter bij de ontwikkelingen. Als het tegenzit, koop je als inwoner een elektrische auto maar moet je 12 maanden wachten voordat er op verzoek een laadpaal in jouw straat wordt geplaatst.

Motie vraagt om inschakelen Kennisplatform

CKenG vindt dat onze gemeente veel meer ambitie aan de dag moet leggen om de infrastructuur te moderniseren. Er zijn in 2020, dus al over twee jaar, tussen de 60 en 260 extra laadpunten nodig in Castricum. Een aantal gemeenten die dit al eerder onderkend hebben, waaronder Rotterdam en 18 omliggende gemeenten, werken inmiddels met een speciaal ontwikkeld portaal van het Nationaal Kennisplatform Laadinfrastructuur. Dit portaal is gericht op gemeenten, onafhankelijk van exploitanten en bedoeld om het voor het publiek makkelijker te maken een nieuw laadpunt aan te vragen of er een te vinden.

In een motie vraagt CKenG aan het college om met het Kennisplatform in gesprek te gaan en de ambitie voor Castricum in kaart te brengen. Direct na de zomer verwacht onze fractie een voorstel aan de raad hoe het portaal ook in onze gemeente kan worden ingezet, zodat de raad hier voorafgaand aan de begrotingsbehandeling voor 2019 een besluit over kan nemen. CKenG vraagt het college ook om met de partners in BUCH-verband af te stemmen of inzet van het portaal in alle vier de gemeenten leidt tot schaalvoordelen.

De motie moet nog door het presidium worden geagendeerd, maar zal waarschijnlijk op 26 april of 24 mei in de raad worden behandeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *