Wethouder doet geen toezegging – uitrit Geesterduinweg blijft gevaarlijk

Eerder deze week deed CKenG een oproep aan het College om in gesprek te gaan over de levensgevaarlijke nieuwe uitrit aan de Geesterduinweg. Hoewel er donderdagavond geen debat over actuele onderwerpen op de agenda stond, heeft onze fractie een paar minuten de tijd gekregen om de zorgen van inwoners publiekelijk te delen. Helaas kwam er geen reactie van de verantwoordelijk wethouder waaruit bleek dat hij aan een oplossing wil werken.

Rechts heeft voorrang, maar niemand die het weet of ziet

De parkeerplaats aan de oostzijde van winkelcentrum Geesterduin wordt aangepast. Op zich ziet dat er goed uit: meer parkeerplaatsen en één centrale ingang/uitrit in plaats van twee onhandige zijingangen. Ook het fietspad naar de Albert Schweizerlaan is een goed idee. Echter: het verkeer dat de parkeerplaats verlaat heeft nu ineens voorrang op verkeer dat al op de Geesterduinweg rijdt. Dat is decennia lang anders geweest.

Niemand die het weet en het is ook volkomen onlogisch. Op de Facebook-pagina “Je bent Castricummer als …” staan honderden reacties van inwoners die ongelukken voorspellen. En om het verkeersdrama compleet te maken is de verplaatste bushalte nu precies vóór de afrit gesitueerd. Als de bus van Connexxion stopt is er geen verkeersdeelnemer die het verkeer rechts uit de uitrit ziet komen.

Fietsersbond en Ouderenbond hadden het verkeersdrama al voorspeld

Komt dit alles dan als een complete verrassing voor ambtenaren en College? Het antwoord op die vraag is nee. De Fietsersbond en de Lokaal Samenwerkende Bonden voor Ouderen (LSBO) hadden het verkeersdrama al voorspeld. Alleen werden zij, met argumenten en al, door wethouder Steeman (D66) het gemeentehuis uitgefietst.

De brief met zorgen én met een veilig alternatief, die de LSBO op 24 december 2016 naar het College stuurde (klik hier), werd op 6 januari 2017 van een antwoord voorzien door de ambtenaar, maar die brief werd pas op 23 februari (!) door het College verzonden, toen de werkzaamheden al volop aan de gang waren. Strekking van de brief: “onze argumenten zijn beter dan die van u, dus doen we het gewoon zoals wij willen”.

Iedereen die nu een kwartiertje bij de uitrit gaat kijken, ziet met eigen ogen een groot aantal verwarde en geschrokken verkeersdeelnemers en (bijna-) aanrijdingen. Als het goed gaat, komt dat alleen doordat automobilisten die de parkeerplaats verlaten zélf maar inhouden, wat natuurlijk ook een veel betere oplossing zou zijn. De uitrit is door het drama nu dé plek geworden voor liefhebbers van hulpdienstvoertuigen en blikschadefetisjisten.

De wethouder is overtuigd van zijn eigen gelijk en doet niets

CKenG had het levensgevaarlijke probleem dus donderdagavond voor een paar minuten op de agenda gekregen. Hoewel de fractie van D66 perse wilde dat dit achter gesloten deuren in een bilateraaltje (1:1 overleg) met hun wethouder zou worden besproken, wil CKenG dit soort grote zorgen publiekelijk delen. Daarbij hebben wij de wethouder twee oplossingsrichtingen voorgesteld:

  1. De wethouder geeft aan dat hij achter de gemaakte keuzes blijft staan. In dat geval zijn wij genoodzaakt de zaak ‘politiek te maken’, dus een motie in te dienen die dan pas medio mei zal worden behandeld in de hoop dat zich in de tussentijd geen ernstige ongevallen voor zullen doen.
  1. De wethouder geeft aan dat hij de grote zorgen van onze inwoners deelt en op korte termijn alternatieve opties voor de uitrit zal bekijken, waarna hij de Raad verder per memo zal informeren.

Simpeler dan dit is het niet. Als de wethouder over het verkeersdrama wel een discussie kan voeren op Facebook, dan kan hij dat volgens ook in de Raadzaal.

Helaas is de wethouder overtuigd van zijn eigen gelijk en doet hij niet anders dan de Raad in een memo informeren wat zijn beweegredenen zijn geweest om te kiezen voor deze gevaarlijke oplossing. Op die memo moeten wij dan nog wel weken wachten, want de betrokkenen gaan eerst nog met vakantie. De inhoud van het memo staat echter op voorhand al vast en biedt geen enkele snelle of adequate oplossing. CKenG gaat haar motie dus maar vast voorbereiden en ondertussen beraadt de LSBO zich op juridische stappen tegen de gemeente. Wordt vervolgd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *